Lovelime
Image default
Dienstverlening

Voor- en nadelen van mediation

Het is geen makkelijke beslissing om een mediator in te schakelen. Vaak wil je een probleem toch zelf kunnen oplossen, maar het kan weleens gebeuren dat het niet lukt. Je moet dan gaan afwegen of mediation kan helpen. Het kan dan handig zijn om een lijstje te hebben met een aantal voor- en nadelen. 

Voordeel

Een groot voordeel is de snelheid waarmee een zaak rond komt. Al is het in een bedrijf of tijdens een scheiding. Tijdens de meeste situaties kunnen emoties hoog oplopen. Denk aan woede, wantrouwen of verdriet. Dit zorgt ervoor dat het tijd kost om beslissingen te maken waar beide partijen het mee eens zijn. Het kan maanden tot aan jaren duren en dat wilt niemand. Een mediator helpt jullie om zelf knopen zo snel en goed mogelijk door te hakken. Zo komen jullie een stuk sneller met oplossingen en kun jij je ook eerder weer met andere dingen bezighouden. 

Nadeel

Hoe erg een mediator ook kan helpen en advies kan geven, ze kunnen geen beslissingen afdwingen. Dit is namelijk ook niet hoe mediation werkt. Alleen een rechter kan dit doen. Vaak wordt er gedacht dat een mediator alles voor de partijen beslist, maar iedereen zal evenveel moeten meewerken. Jullie zijn namelijk de personen die uiteindelijk de beslissingen moeten maken, waar ook iedereen zich in kan vinden. Natuurlijk worden gemaakte afspraken wel op papier vastgelegd door een mediator. 

Voordeel 

Je wilt een situatie zo rechtvaardig mogelijk oplossen. Met een mediator heb je hier een grotere kans op. Neem een scheiding als voorbeeld. Als je er een rechtszaak van maakt, worden jullie er allebei de dupe van. Er worden vaak nare dingen gezegd en al helemaal als er ook kinderen bij betrokken zijn. Die lijden er namelijk het meeste onder. Mediation probeert er zoveel mogelijk voor te zorgen dat jullie op een normale manier met elkaar in gesprek blijven en dat het ook na de scheiding goed verloopt. Ook als ben je dan niet meer samen, jullie blijven wel ouders. Ook in een bedrijf geldt hetzelfde, want in veel gevallen blijf je nog wel samenwerken of in ieder geval dezelfde branche. 

Nadeel

Alles kost geld en een mediator uiteraard ook. Als je er onderling uit weet te komen, scheelt dat een hoop geld. Kosten voor een mediator kunnen worden gedekt door gefinancierde rechtsbijstand, maar voor veel mensen is dit ook niet het geval. Probeer dus eerst naar andere opties te kijken en een mediator echt als laatste redmiddel te houden, want ook het uitvechten met een advocaat heeft een duur prijskaartje. Neem een kijkje op: https://www.buitengewoonmediation.nl/

Toch zal het na alles een zware beslissing zijn om te maken. Maak us goed de afwegingen en ga vooral in gesprek met een mediator. Je kunt er daarna altijd nog voor kiezen om niet mee door te gaan.