Lovelime
Image default
Relatie

Hoe kom je de eerste dagen na een gebroken hart door?

Hoe kom je de eerste dagen na een gebroken hart door?

Als je hart gebroken is, kan het voelen als het einde van de wereld. De dagen die volgen zijn vaak gevuld met verdriet en onzekerheid, waardoor het moeilijk is om ermee om te gaan en verder te gaan. Maar er zijn stappen die je kunt nemen om de eerste dagen met liefdesverdriet door te komen en te beginnen met genezen.

 

Van het inschakelen van vrienden en familie tot zelfzorg, er zijn manieren om het genezingsproces gemakkelijker en minder eenzaam te maken. Het is misschien nooit gemakkelijk, maar met de juiste hulpmiddelen en steun kun je de eerste dagen na een gebroken hart doorkomen en de weg naar geluk terugvinden.

Sta jezelf toe je gevoelens te voelen

Als iemand een relatie of huwelijk beëindigt, is dat vaak omdat hij niet gelukkig is. Als jij de relatie had, is de kans groot dat je de gevolgen van dat ongeluk al voelde. Het kan verleidelijk zijn om te proberen jezelf af te leiden van je verdriet, vooral als het intens is, maar jezelf toestaan om je emoties volledig te voelen is een noodzakelijke stap in het genezingsproces. Als je probeert je gevoelens weg te stoppen, komen ze alleen maar weer naar boven – en waarschijnlijk in een intensere vorm. Cognitieve gedragstherapie (CGT) stelt dat je door je emoties te erkennen en te accepteren, beter in staat bent ermee om te gaan. Als je in staat bent je gevoelens te erkennen, creëer je ruimte tussen jou en de emotie, waardoor je deze kunt bekijken alsof je ze van buitenaf bekijkt. Dit kan het gemakkelijker maken om je gevoelens te accepteren, en het stelt je in staat om je emoties te verkennen zonder erdoor overweldigd te worden.

Bereik je vrienden en familie

De eerste dagen na een verbroken relatie of scheiding kunnen een eenzame tijd zijn, vooral als je niet veel vrienden in de buurt hebt. Probeer, indien mogelijk, wat tijd door te brengen met je vrienden en familie. Al is het maar een snel telefoontje of sms’je, contact maken met degenen die om je geven kan je helpen je minder alleen te voelen. Als je kinderen hebt, probeer dan contact te leggen met andere ouders in je omgeving die een soortgelijke ervaring hebben. Misschien kun je oppas ruilen en elkaar helpen. Als je geen vrienden of familie in de buurt hebt, kun je ook proberen online in contact te komen met anderen die in een soortgelijke situatie verkeren. Je kunt steungroepen vinden op sociale media of apps zoals 7 Cups of Whimsical.

Maak een lijst van alle dingen die je gelukkig maken

Wanneer je je verdrietig of eenzaam voelt, kun je je tot deze lijst wenden om je te richten op de dingen die je gelukkig maken. Dit kan van alles zijn, van tijd doorbrengen met je huisdieren tot het kijken naar je favoriete tv-programma. Het belangrijkste is om datgene te doen wat je stemming opkrikt en je een onmiddellijk gevoel van vreugde en geluk geeft. Je kunt ook proberen een brief aan je ex-partner te schrijven, waarin je hem laat weten hoeveel hij je heeft geholpen en hem bedankt. Dit kan een nuttige manier zijn om van verdriet naar dankbaarheid te gaan.

 

Pas op voor beloftes aan jezelf om te snel over iemand heen te komen. Je hebt tijd nodig om te rouwen en te genezen. Dit kan vaak 6 maanden tot een jaar duren. Zolang je voor jezelf zorgt, niet geobsedeerd bent door de persoon en je deze lijst met tips en adviezen volgt, moet het goed gaan.

Vermijd het nemen van grote beslissingen

Als je hart gebroken is, zijn je besluitvaardigheden begrijpelijkerwijs aangetast. Dit betekent vaak dat je in deze tijd slechte beslissingen neemt, beslissingen die jezelf meer schade en pijn kunnen toebrengen. In plaats van in een nieuwe relatie te duiken of een nieuw project te beginnen, kun je beter wachten met het nemen van belangrijke beslissingen tot je tijd hebt gehad om te genezen en je emotionele helderheid te herwinnen. Dit zal je helpen voorkomen dat je beslissingen neemt die kunnen leiden tot meer pijn. Als je het onlangs met je partner hebt uitgemaakt of een relatie hebt beëindigd, zijn je emoties en je stemming waarschijnlijk erg wisselvallig. Dit betekent dat je waarschijnlijk niet in een goede positie bent om belangrijke beslissingen te nemen zoals het kopen van een huis, het beëindigen van een relatie of het starten van een nieuw project. Wacht tot je tijd hebt gehad om te genezen en je emotionele helderheid en vermogen om goede beslissingen te nemen hebt herwonnen voordat je grote keuzes maakt.

Neem tijd voor zelfzorg

Het is belangrijk om tijd te nemen voor zelfzorg als je hart gebroken is. Dit betekent dingen doen waar je je goed bij voelt, zoals een massage of uitgaan met vrienden. Het kan ook betekenen dat je dingen doet die je afleiden van je breuk of scheiding, zoals tv kijken of een boek lezen. Wat je ook helpt om je goed te voelen en nieuwe energie op te doen is zelfzorg. Voor velen kan zelfzorg zo simpel zijn als het nemen van een bad met geurende oliën, of een goed boek en een kop thee. Wat het voor jou ook is, zorg ervoor dat het iets is waar je echt van geniet en maak er tijd voor vrij.

Neem voldoende rust en eet gezond

Misschien wil je al je tijd besteden aan de scheiding, maar het is belangrijk om ook voor je fysieke en mentale gezondheid te zorgen. Zorg ervoor dat je genoeg slaapt, gezond eet en tijd neemt om te bewegen. Te veel tijd besteden aan je scheiding kan een negatief effect hebben op je gezondheid en je kwetsbaarder maken voor lichamelijke problemen zoals stress en angst. Zorg goed voor jezelf en geef jezelf de energie die je nodig hebt om deze moeilijke tijd door te komen.

Ontvolg social media accounts die je een slechter gevoel geven

Sommige social media accounts kunnen pijnlijke herinneringen oproepen als je ze ziet, terwijl andere je ronduit slechter laten voelen. Als je pijn hebt en je kunt bepaalde accounts niet vermijden, probeer ze dan te ontvolgen of te blokkeren. Dit kan je helpen voorkomen dat je door deze accounts wordt getriggerd. Je kunt ook overwegen om een volledige online pauze in te lassen van de sociale media. Het kan gemakkelijk zijn om jezelf met anderen te vergelijken en eindeloos te scrollen zonder dat het echt iets oplevert. Een pauze nemen van sociale media kan u helpen een frisse start te maken en deze valkuilen te vermijden.

Vier de vreugde van het leven, hoe klein ook

Wanneer je hart gebroken is, kan het makkelijk zijn om vast te zitten in een mindset van focussen op negatieve dingen. Je kunt het gevoel hebben dat je geen energie hebt om iets leuks te doen en dat dingen te pijnlijk zijn om van te genieten. Het is echter belangrijk om te proberen zo snel mogelijk weer positief te worden. Probeer je te richten op de positieve dingen in je leven, hoe klein ze ook lijken. Dit kan je helpen om uit een negatieve mindset te komen en je beter te gaan voelen.

Gun jezelf de tijd om te rouwen

Liefdesverdriet is een vorm van rouw en rouw, dus het is belangrijk om jezelf de tijd te gunnen om te rouwen. Misschien rouw je om de dood van een relatie of de dood van een droom en alle hoop en verwachtingen die daarbij hoorden. Dit soort rouw kan een lang proces zijn, en het is belangrijk om jezelf zoveel tijd te gunnen als je nodig hebt om te genezen. Rouwen betekent open en eerlijk zijn met je gevoelens in plaats van ze te negeren of weg te drukken. Rouwen kan louterend werken en u helpen te begrijpen wat er is gebeurd en waarom. U kunt overwegen een therapeut te raadplegen of u aan te sluiten bij een steungroep als u extra hulp nodig hebt bij het verwerken van uw verdriet.

Zoek steun bij een therapeut of counselor

Als je je relatie beëindigt of uit elkaar gaat, kan het nuttig zijn om met een therapeut of counselor te praten. Een therapeut kan je helpen je gevoelens te verwerken, te verwerken wat er is gebeurd en je emoties te onderzoeken. Een therapeut kan je ook helpen om vaardigheden en strategieën te vinden die je kunt gebruiken om verder te gaan. Een therapeut kan je ook helpen een plan te bedenken om een nieuwe partner te vinden of betere vriendschappen en connecties in je leven op te bouwen. Als je een slopende angst hebt die je ervan weerhoudt om verder te gaan, kan dat een teken zijn dat je professionele hulp of medicijnen nodig hebt. In dat geval is het belangrijk om onmiddellijk professionele hulp te zoeken.

 

Als je ex het heeft uitgemaakt, dan zit je in hetzelfde schuitje als iemand die rouwt om de dood van een geliefde. In dit geval heb je misschien extra hulp nodig bij je herstel. Een therapeut kan je helpen de breuk te verwerken en je helpen om te gaan met aanhoudende emoties en pijn.