Lovelime
Image default
Woning en Tuin

Zonnescherm of Screen – Drie tips voor het kiezen van de juiste zonwering

Als de winter weer voorbij is, dan is het de hoogste tijd om woning zomerklaar te maken. Een van de zaken die je op orde wilt krijgen voordat de zomer haar intrede doet is zonwering. Met zonwering op maat kun je ervoor zorgen dat de het zonlicht niet kan binnenvallen en daardoor de binnentemperatuur aangenaam blijft. Maar wat kies je dan, een zonnescherm of een screen? In dit artikel lees je drie tips om de juiste zonwering te kiezen voor jouw woning. 

1. Let op de afmeting van het raam als je zonwering uitzoekt

De belangrijkste punten waar je op moet letten als je zonwering gaat uitzoeken is de afmeting van het raam en hoeveel ramen je wilt verduisteren met de zonwering. Heb je een gevel op het zuiden met alleen een paar kleine ramen, dan is het handiger om voor die ramen screens aan te schaffen. Met een screen kun je makkelijk en heel effectief een klein raamoppervlak afdekken, en als je dan kiest voor elektrisch bedienbare screens dan heb je ze binnen een mum van tijd geopend of gesloten. Heb je een heel groot raam of een aantal grote ramen, dan kun je ook zonneschermen overwegen. Met zonneschermen kun je makkelijker de inval van zonlicht beperken over een hele gevel. 

2. Tot in welke mate wil je kunnen verduisteren?

De volgende vraag die je jezelf moet stellen is in welke mate je wilt dat je zonwering verduistert. Zonneschermen sluiten nooit volledig een raam af. Dat is enerzijds een voordeel omdat je altijd onder het scherm door naar buiten kunt blijven kijken. Maar het nadeel is dat een zonnescherm veel meer warmte doorlaat dan een screen. Screens bedekken daarentegen het hele raam zodat er geen licht naar binnen kan vallen en het raam geen warmte kan absorberen. Kies voor verduisterende screens als je de nadelige gevolgen van zonlicht wil beperken.  

3. Wat is het budget dat je hebt voor zonwering? 

Het laatste punt is budget, want hoeveel je te besteden hebt kan bepalend zijn voor welke vorm van zonwering je kunt plaatsen. Screens hebben als voordeel dat ze effectiever zonnewarmte buiten kunnen houden en je kunt ze ook bij hardere wind kunt gebruiken. Maar screens zijn over het algemeen een stuk duurder in de aanschaf dan zonneschermen. Kijk dus eerst goed naar wat je budget is voordat je zonwering gaat uitzoeken. https://inhuisplaza.nl/zonwering