Lovelime
Image default
Zorg

De online huisarts als oplossing?

De noodzaak van een online huisarts

De online huisarts kan druk op huisartsenzorg verminderen. Vcare ontwikkelt al jarenlang slimme oplossingen en integraties die huisartsen de mogelijkheid bieden om hun werk gemakkelijker en vooral efficiënter te maken.

Huidige situatie in Nederland

Er is een groot tekort aan (nieuwe) huisartsen in Nederland. In sommige regio’s zien we meer tekorten dan gemiddeld en dat is zorgelijk. In de praktijk zien we dat huisartsen hun pensioen bijvoorbeeld noodgedwongen uitstellen omdat er anders geen voldoende capaciteit is. De toenemende werkdruk door vergrijzing, bevolkingsgroei én de coronapandemie leggen steeds meer druk op bestaande zorgprofessionals. Door deze spanningen is de zorgmarkt op zoek naar innovatieve oplossingen die deze tekort in huisartsen enigszins kan compenseren. De oplossing? De online huisarts!

Ontwikkeld uit noodzaak

Vcare, gevestigd in Enschede (Twente), is voorloper in het ontwikkelen van communicatie- en telefonie oplossingen voor de zorg en MKB. Vooral in regio Twente zien we al jarenlang de noodzaak voor meer huisartsen vanwege de tekorten. Het blijkt toch lastig te zijn om nieuw talent aan te moedigen om een huisartsenpraktijk over te nemen, dan wel te beginnen in regio Twente. Door in plaats van te kijken naar wat niet kan of lukt, kijken we bij Vcare naar wat wél kan. Daarom is de ontwikkeling ingezet op e-health en innovatieve oplossingen zoals de online huisarts.

De online huisarts is vooral interessant voor hulpvragen van patiënten die of moeilijk te been zijn of waarvoor niet per se een fysiek bezoek noodzakelijk is. In plaats van doorverwijzen naar een huisarts kunnen patiënten een email of sms ontvangen met een uitnodiging om deel te nemen aan een veilig beeldgesprek met een zorgprofessional. Dit bespaart niet alleen enorm veel tijd, de patiënt krijgt de volle aandacht, er is ruimte om vragen te stellen en het is totaal locatie onafhankelijk. Tot slot kan er een moment worden gekozen dat het beste schikt voor de patiënt. U als huisarts hoeft uw praktijk niet te verlaten en kan zo meer tijd vrij maken voor dringende zaken. Een win/win situatie dus!

Online huisarts voor hogere klanttevredenheid

Door eenvoudig online contact te leggen met de patiënt is er meer tijd en aandacht voor de dienstverlening en kwaliteit. Met het Vcare connect communicatieplatform kunnen eenvoudig notificaties gestuurd worden, uitnodigingen, veilig beeldbellen uitnodigingen en reminders. Een groot voordeel is het sturen van korte vragenlijsten in een virtuele wachtkamer. Deze informatie is waardevol om te werken aan de kwaliteit van de dienstverlening en dit te verbeteren. Een continu proces van verbetering op basis van klantervaringen is natuurlijk zeer positief. Ook dit kan via een live chat of via een video- of telefoonverbinding. Nadien is er altijd een verslag beschikbaar van de ervaringen of een gesprek tussen patiënt en huisarts.

We hebben eveneens integratie applicaties ontwikkeld die naadloos samenwerken met de meest gebruikte huisartsinformatiesystemen in Nederland. Vcare werkt samen met de His, Hix en HAPIX systemen van Chipsoft, Topicus en Pharmapartners. Hiermee biedt Vcare een goede dekking voor huisartsen in heel Nederland.

Zeer veilig en conform ISO 27001 en NEN 7510

Omdat Vcare applicaties ontwikkelt voor de zorg heeft te maken met extra strenge normeringen ten aanzien van bescherming persoonsgegevens, opslaan van persoonsgegeven en de uitwisseling ervan. Gelukkig voldoet VCare aan ISO 27001 en NEN 7510 en betekent dit dat wij de informatiebeveiliging op orde hebben en regelmatig getoetst worden of wij ook deze beloftes waarmaken. Bent u nieuwsgierig geraakt naar de digitale zorg mogelijkheden bij Vcare? Maak dan een afspraak met één van onze adviseurs.

https://www.vcareconnect.nl/