Lovelime
Image default
Bedrijven

Hulp bij de aanschaf van werkplaatsverlichting

Een tip als u op het punt staat online een nieuwe ledlamp te kopen. Check eerst welke fitting geschikt is. We zetten de meest gangbare voor u op een rij.

–        E27: groot en rond.

–        E14: klein en rond.

–        GU12: rond met twee ronde pootjes.

–        G9: plat met twee boogjes.

–        GU5.3: plat met twee pinnetjes.

Iets anders om van te voren bij stil te staan, is de lichtkleur oftewel lichttemperatuur in graden Kelvin. De schaal loopt op van 1.000 tot 10.000 Kelvin. Hoe lager het getal des te warmer is het licht. 1.000K is gelijk aan rood en warm licht. 10.000K is het meest blauwe, koele licht. Voor op kantoor worden leds van 4.000K tot 5.000K aanbevolen. Deze komen in de buurt van het licht zoals u dat overdag buiten ervaart. In neutrale ruimtes waaronder wachtkamers voldoen 2.700K lampen. Deze geven warm wit licht af.

De Kelvin-normering is vernoemd naar de Britse natuurkundige William Thompson (later Baron Kelvin). Hij is vooral bekend vanwege zijn betrokkenheid bij de trans-Atlantische telegraafkabel en zijn verfijningen aan het kompas. De hoogbegaafde Thompson was 10 jaar toen hij ging studeren aan de Universiteit van Glasgow. In 1892 werd hij benoemd tot eerste Baron van Kelvin. De titel verwijst naar de rivier de Kelvin die langs de Universiteit van Glasgow stroomt. De eenheid van thermodynamische temperatuur die de Baron ontwikkelde, geldt als een van de zeven basiseenheden van het SI-stelsel. Aan de hand van dit Internationale Stelsel van Eenheden worden onder meer afstand, massa, snelheid en temperatuur gemeten.

Terug naar ledlampen. Het kan best lastig zijn te bepalen welke led geschikt is. Zo zijn er industriële lampen op de markt. Maar ja, de ene fabriekshal is de andere niet. Er worden lampen aangeboden onder de noemer showroomverlichting. Desalniettemin vraagt het mooi uitlichten van auto’s om andere leds dan het subtiel verlichten van kleine kunstvoorwerpen. Om de juiste keuze te maken, kunt u het best een expert als Led Design Holland inschakelen. U wordt geattendeerd op de EIA 2021. Er wordt een lichtplan opgesteld waarbij u uitgebreid advies krijgt over soorten en aantallen. Bent u akkoord dan zal LDH vervolgens de lampen inkopen en ophangen.

https://www.leddesignholland.nl