Lovelime
Image default
Woningen

Je eten stomen

Introduction

Als u erover denkt een stoompan uit te proberen, heeft u geluk! Stomen is een ongelooflijk veelzijdige kookmethode waarmee je zowel groenten en vlees als zuivelproducten kunt bereiden. Het is ook gemakkelijk te leren en snel klaar te maken. In deze gids leer ik je alles wat je moet weten over stomen, zodat je zelf kunt gaan experimenteren!

Wat is stomen?

Stomen is een kookmethode waarbij voedsel wordt gekookt met stoom die wordt geproduceerd door kokend water in een stoompan. De stoom stijgt op en omhult het voedsel, waardoor het wordt gekookt door het directe contact met hete lucht in plaats van met het water zelf. Het wordt vaak gebruikt voor voedsel dat zachte warmte nodig heeft of gevoelig is voor hoge temperaturen, zoals groenten en zeevruchten.

Waarom een stoompan?

Stomen is een gezonde manier om voedsel te bereiden. De hoge hitte van de stoom voorkomt contact met de schadelijke bacteriën die op de loer liggen in rauw vlees en gevogelte, waardoor u van uw maaltijden kunt genieten zonder het risico op voedselvergiftiging.

Stomen is ook sneller dan koken of bakken. Het is zelfs zo gemakkelijk dat zelfs mensen met een hekel aan koken het in een mum van tijd onder de knie hebben! En hoewel sommige mensen misschien afgeschrikt worden door het gebruik van een fornuis voor dit doel (ze maken zich zorgen over brandende potten), zijn er veel veilige manieren om ze veilig te gebruiken op uw eigen fornuis:

  • Gebruik een ovenvaste pan in plaats van te proberen elke keer een hele pot open te maken; dit zorgt voor minder rommel aan beide kanten (je hebt geen last van morsen bij het uitgieten van heet water).

  • Gebruik indien mogelijk metalen bakjes onder uw stoompan, zodat deze niet verbrandt door het hete water.

Het principe van de stoomkoker

Een stoompan is een vat dat stoom produceert. De belangrijkste functie van een stoompan is het koken van voedsel door er water in te koken.

Het principe van de stoompan is als volgt: Als u water in de bodem giet, zal het naar boven stijgen en zich daar verzamelen totdat al het vocht eruit verdampt is. Zodra dit is gebeurd, kunt u uw voedsel erop leggen om te koken! Deze methode werkt goed voor de meeste vleessoorten en groenten, omdat ze heel weinig tijd nodig hebben voordat ze voldoende doorbakken zijn, zodat ze lekker mals zijn zonder te worden uitgedroogd of te taai (wat gemakkelijk kan gebeuren als u ingrediënten van slechte kwaliteit gebruikt). De beste stoomkoker kopen? 

Het stomen van zuivelproducten

Het stomen van zuivelproducten kan een geweldige manier zijn om smaak en vocht toe te voegen aan uw gerechten, vooral als u iets romigs of kaasachtigs wilt maken. Hier zijn enkele van de beste manieren om zuivel te stomen:

  • Melk: Om melk te stomen, vul je een pot met water en breng je het aan de kook. Voeg de melk toe en zet het vuur lager zodat het ongeveer 5 minuten zachtjes pruttelt. U weet wanneer uw gestoomde melk klaar is met koken omdat het oppervlak dikker wordt en loskomt van de vloeibare inhoud; als dit gebeurt voordat 5 minuten voorbij zijn, haal het dan onmiddellijk van het vuur voordat het te gaar wordt!

  • Room: Dezelfde methode werkt goed voor room – laat ze alleen niet te heet worden, anders gaan ze stremmen!

Het stomen van eieren en vis

Eieren en vis stomen

Stomen is een geweldige manier om je eten te koken, en het is gemakkelijk te doen. Je kunt zeevruchten zoals zalm of garnalen stomen met een beetje olie op de bodem van je pan. Als u liever geen olie gebruikt, gebruik dan gewoon water! Voeg dan de groenten of het vlees toe die je wilt (en misschien wat kruiden). Als je groenten klaar zijn met koken, haal je ze eruit zodat ze niet te gaar worden bovenop de rest (zo voorkom je dat ze verbranden).

Vlees stomen

Stomen is een kookmethode waarbij stoom wordt gebruikt om voedsel te koken. Het woord stomen komt van het Oudengelse woord “steal” en betekent “verwarmen door direct contact met stoom”. Stomen is een ideale manier van koken omdat het eenvoudig te doen is en er naast water geen andere ingrediënten nodig zijn, waardoor het gezonder is dan veel andere gerechten met olie of boter.

Stomen zorgt ervoor dat u de voedingswaarde van uw maaltijd volledig kunt opnemen, terwijl alle smaken intact blijven. Veel mensen genieten van gestoomd vlees omdat ze het gevoel hebben dat ze meer smaak in hun vlees krijgen dan wanneer ze het zouden grillen of bakken – en dat kan waar zijn!

Volg deze stappen om gestoomd vlees goed te bereiden:

Stomen van groenten

  • Gebruik een stoommandje. Als u een gewone kookplaat gebruikt, legt u de groenten gewoon op de bodem van de pan en voegt u voldoende water toe zodat ze 1 cm bedekt zijn.

  • Gebruik een stoompan of mandje voor kleinere producten zoals broccoliroosjes of asperges; deze kunnen het beste ongeveer 5 minuten per partij worden gekookt (of tot ze knapperig zijn). Als je grotere stukken hebt zoals wortelen of aardappelen, gebruik dan iets als dit metalen stoomrek van 3 kwart van Amazon: [link].

  • Stoom met een elektrische snelkookpan zoals deze van Amazon: [link].

Conclusion

Wij hopen dat u van dit artikel hebt genoten en dat u nu aan stomen denkt. De volgende keer dat u gaat koken, kunt u overwegen om naar de supermarkt te gaan en wat verse groenten of fruit te kopen om te stomen in uw nieuwe steamer!

https://jebestekeuze.nl/