Lovelime
Image default
Aanbiedingen

Wat je moet weten voordat je beton gaat leggen

Beton is een veelzijdig materiaal dat voor allerlei projecten kan worden gebruikt. Het is duurzaam, kosteneffectief en gemakkelijk om mee te werken. Maar als je niet bekend bent met het proces van beton leggen, kan het ontmoedigend lijken. Maar maak je geen zorgen! We lopen je door wat je moet weten voordat je aan je project begint, zodat je beton kunt leggen als een pro.

 

Vooruit plannen

Voordat je aan je betonproject begint, is het belangrijk om vooruit te plannen. Denk na over de grootte en vorm van de ruimte die je wilt vullen, en ook over hoeveel beton je nodig hebt voor de klus. Als het een groot project is, overweeg dan het huren of kopen van een geschikte machine (zoals een cementmolen) en eventuele andere apparatuur die nodig kan zijn. Zorg ervoor dat je werkgebied vrij is van puin en waterpas staat, zodat het beton goed uithardt.

 

Maak het mengsel

Als alles klaar is voor het storten, meng dan twee delen zand of grind met één deel portlandcement tot een dikke pasta (de consistentie moet lijken op pindakaas). Om de juiste mix van ingrediënten te krijgen, meng je ze in kleine porties tot ze gelijkmatig gecombineerd zijn. Als dit gedaan is, voeg je water toe tot het de gewenste consistentie heeft bereikt. Zorg ervoor dat je niet overdrijft met het water toevoegen, anders wordt het natte drap! 

 

Tijd om te gieten

Giet het mengsel dan in je vormen en gebruik een troffel om het gelijkmatig over alle delen van het oppervlak te verdelen.  Gebruik zo nodig een kantenstrijker of groef om schone randen rond je bekisting te maken. Geef ten slotte tijd voor het uitharden; meestal zijn 24-48 uur, afhankelijk van de omgevingsfactoren zoals temperatuur en vochtigheidsgraad, ideaal voor een goede uithardingstijd van betonmengsels.

 

Afwerking

Als je beton voldoende tijd heeft gehad om te drogen en uit te harden, gebruik dan een afwerkingsgereedschap, zoals een beton trilnaald van Lievers Holland om het oppervlak desgewenst nog gladder te maken voordat je sealer of andere afwerkingen aanbrengt. Geniet vervolgens van je pas gelegde beton! Met een goede planning en mengtechniek heb je een langdurig resultaat gecreëerd dat er jarenlang mooi uitziet!