Lovelime
Image default
Gezondheid

Hoe maak je van hoogsensitiviteit je grootste kracht?

Hoogsensitief je grootste kracht” is de titel van een boek dat je leert omgaan met hoogsensitiviteit. Hoogsensitief zijn is het vermogen om subtiele aanwijzingen in de omgeving op te pikken, vooral zintuiglijke informatie. Hooggevoelige mensen reageren intensiever op externe prikkels. Hoogsensitieve mensen voelen emoties diep aan en verwerken informatie grondiger dan anderen. Ze zijn vaak introvert en reflectief, en brengen liever tijd alleen door dan met anderen. Ze hebben meestal een actieve verbeelding en grote belangstelling voor bepaalde onderwerpen of activiteiten.

Wat is een hoogsensitief persoon?

Hoogsensitiviteit is een aangeboren eigenschap die alle gebieden van het leven kan beïnvloeden voor wie het ervaart. Volgens sommigen is het alsof je gezegend bent met een extra zintuig waarmee je subtiele signalen in je omgeving kunt oppikken. Hoogsensitiviteit is geen psychische stoornis, maar eerder een eigenschap die afhankelijk van zijn expressie gunstig of schadelijk kan zijn. Geschat wordt dat 20-30% van de bevolking deze eigenschap heeft en het wordt vaak geërfd van ouders die ook hoogsensitieve mensen zijn. Mensen die hoogsensitief zijn hebben de neiging subtiliteiten op te merken die anderen niet zien, vooral wat betreft hoe ze zich voelen en wat ze denken. Ze kunnen zich ook zeer bewust zijn van wat er om hen heen gebeurt, zowel binnen als buiten hun lichaam.

De kenmerken van een hoogsensitief persoon

Hoogsensitiviteit is de neiging om gevoelens en emoties dieper te ervaren dan anderen. Je kunt dingen intenser voelen dan anderen. Je bent je ook meer dan de meeste mensen bewust van de subtiliteiten in je omgeving. Als je je ooit overweldigd hebt gevoeld door een situatie die voor een ander niet overweldigend leek, ben je hoogsensitief. Als je ooit moeite hebt gehad om je gedachten ’s nachts uit te schakelen zodat je in slaap kon vallen, dan is de kans groot dat je ook hoogsensitief bent.

Hoge sensitiviteit is je grootste kracht

Er zijn verschillende manieren om deze natuurlijke gave te gebruiken als je grootste kracht. Ten eerste, besteed aandacht aan je behoeften. Je meer bewust zijn van je fysieke en emotionele behoeften zal je helpen ze niet langer te negeren wanneer ze zich voordoen. Stel grenzen aan de verwachtingen van anderen, zodat ze geen misbruik maken van je vrijgevigheid of medeleven. Zo kun je vertrouwen hebben in wie je bent als persoon en beslissingen nemen op basis van wat voor jou het beste voelt. Vermijd vervolgens activiteiten waarbij je energie snel opraakt. Met deze tips kun je je gevoeligheid gebruiken om het om te zetten in een kracht.