Lovelime
Image default
Gezondheid

Hoe stop je paniekaanvallen in de nacht (voor altijd)?

Als je wakker wordt met een paniekaanval, is het niet vaak duidelijk waarom deze nachtelijke paniekaanvallen (of nachtelijke paniekaanvallen) hebben plaatsgevonden – vaak is er geen verklaring. Net als bij paniekaanvallen overdag, kunnen symptomen zijn: zich zwak of duizelig voelen, een bonzend hart, kortademigheid, misselijkheid en zweten. We weten echter wel dat de hersenen niet ‘uitschakelen’ tijdens de slaap, dus het is mogelijk dat opgekropte zorgen of angsten zich manifesteren in onze onbewuste hersenen, waardoor een nachtelijke paniekaanval ontstaat. Ook maakt het worstelen met paniekaanvallen overdag de kans groter dat je ’s nachts paniekaanvallen krijgt.

Hoewel nachtelijke paniekaanvallen plotseling en beangstigend kunnen zijn, zijn ze eigenlijk een veelvoorkomende psychische aandoening. Dus wat veroorzaakt ze?

Onderzoek suggereert dat er een aantal andere factoren zijn die het risico kunnen vergroten dat iemand zowel overdag als ’s nachts last heeft van paniekaanvallen. Waaronder:

  • Chronische stress ervaren in je dagelijkse leven
  • Worstelen met andere psychische aandoeningen zoals angst, depressie, obsessieve compulsieve stoornis (OCS) of posttraumatische stressstoornis (PTSS)
  • Een gebrek aan assertiviteit – enig bewijs ondersteunt het idee dat mensen die lijden aan paniekaanvallen een passieve stijl van communicatie of interactie met anderen hebben
  • Genetica – als u een naast familielid heeft, zoals een ouder of broer of zus die aan paniekaanvallen lijdt, is de kans groter dat u ook paniekaanvallen krijgt
  • Ontwenning van alcohol of medicatie
  • De bijwerkingen van sommige medicijnen
  • Bepaalde stoffen kunnen ook symptomen van paniekaanvallen veroorzaken, waaronder cafeïne
  • Chronische lichamelijke ziekten zoals kanker
    Een aanzienlijk persoonlijk verlies ervaren, waaronder een sterfgeval, of het stuklopen van een relatie
  • Aanzienlijke veranderingen in het leven, zoals het verliezen van een baan, ouder worden en verhuizen

Hoe paniekaanvallen ’s nachts te overwinnen?

Als je een nachtelijke paniekaanval hebt, probeer dan het volgende. Deze tips kun je nog uitgebreider lezen in het artikel van Nick de Waard over paniekaanval in bed.

  • Vecht er niet tegen – Als je wakker wordt en een paniekaanval krijgt, is het belangrijk om er niet tegen te vechten, omdat dit de situatie alleen maar erger kan maken. Accepteer de paniekaanval voor wat het is en laat de gevoelens over je heen komen. Onthoud dat het slechts tijdelijk is en uiteindelijk zal vervagen. Je moet het gewoon laten gebeuren.
  • Probeer en ontspan – Probeer je lichaam weer in een ontspannen toestand te krijgen. Adem diep in en adem langzaam uit om je ademhaling te reguleren. Ontspan je spieren en probeer je geest te concentreren op positieve gedachten en beelden.
  • Sta op en doe iets – Het is onwaarschijnlijk dat je na een paniekaanval meteen weer in slaap kunt vallen, daarom is het belangrijk om iets te doen om je gedachten van je paniek af te leiden. Stap uit bed en verwijder jezelf fysiek uit de situatie. Probeer iets ontspannends te doen om je focus te verleggen, zoals yoga-rekoefeningen, luisteren naar rustige en zachte muziek, een inspirerend boek lezen of zelfs een ondergeschikt karweitje zoals strijken.
  • Ga terug naar bed als je er klaar voor bent – Ga pas terug naar bed als je je weer moe begint te voelen en klaar bent om te gaan slapen. Als je in bed ligt, houd jezelf dan kalm door diep in te ademen door je neus en uit te ademen door je mond, in die mate dat je hele buik, niet alleen je borst, op en neer gaat.
  • Geef jezelf voldoende tijd om de slaap te krijgen die je nodig hebt – Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je ten minste acht uur voordat je moet opstaan ​​naar bed gaat, zodat je jezelf genoeg tijd geeft voor een goede nachtrust. Als u te laat naar bed gaat en niet genoeg tijd overhoudt om te slapen, kan dit ertoe leiden dat u voortdurend op de klok kijkt en u zorgen maakt dat u zich de volgende dag niet uitgerust zult voelen. Deze negatieve denkprocessen kunnen angst aanwakkeren en mogelijk uitmonden in een paniekaanval.

https://nickdewaard.nl/paniekaanval-in-bed/