Lovelime
Image default
Society / Relationships

Oorsprong van Scandinavisch design

Het scandinavisch design is over de hele wereld populair. In het begin van de 20ste eeuw is deze interesse van de wereld ontstaan en de scandinavische stijl is nu al bijna 100 jaar 1 van de meest toonaangevende stijlen in de wereld van interieur. Maar hoe is deze stijl ontstaan?

Ten eerste is het interessant om erachter te komen wat de scandinavische stijl nu precies is. Het is een hele minimalistische stijl. Er is weinig versiering en de vorm wordt bepaald door de functie die het heeft. Daarnaast zijn de kleuren die gebruikt worden licht. De kleuren zijn wit, lichtgrijs en pastelkleuren, dus heel licht geel of roze bijvoorbeeld. Voor de rest wordt in het meubilair soms wel een felle kleur gebruikt, maar dit is vaak een primaire kleur, dus rood, geel of blauw.

Dit komt uit een stijl die in het begin van de twintigste eeuw ontwikkeld is. Dit heette functionalisme. In de architectuur betekende dit dat gebouwen geen versiering meer kregen, maar dat er vanuit de vorm gezien moest kunnen worden wat de functie van het gebouw is. Deze stijl heeft in elke land een andere invulling gekregen. In Amerika betekende dit dat de stijl erg simpel werd. Dan kon het immers goedkoop gemaakt worden en kon er dus veel van verkocht worden. In Nederland gaf men er een andere twist aan. Er mocht wel iets van kunst aan zitten. Dit werd gedaan door het gebruik van primaire kleuren en geometrische vormen. Ook hier werd de vorm geleidt door de functie, maar er kwam wel iets meer creativiteit bij kijken dan in Amerika. In Duitsland ging men een stap verder met Das Bauhaus en ging met voor uiterst minimalisme. Hier maakte men het design industrieel produceerbaar waardoor het op grotere schaal verkocht kon worden. Hiervan heeft IKEA veel ideeën gepakt en het met invloeden van de eigen cultuur gecombineerd. Dit sloeg uiteindelijk aan bij de massa. Maar Scandinavisch design is dus zeker niet 100%  Scandinavisch.

https://www.moosefarg.nl/