Lovelime
Image default
Society / Relationships

Geef het lichaam de rust dat het verdient

Omstandigheden kunnen op lang termijn een persoon mentaal beïnvloeden. Door de signalen voor langere tijd weg te cijferen, zullen de gevolgen vergroten en mogelijk tot vervelende situaties kunnen leiden. Met deze gegeven reden is het belangrijk goed te luisteren naar eigen lichaam en op tijd aan de bel te trekken.

Tegenwoordig lijkt de maatschappij steeds meer te verwachten van de bevolking, gezien de cijfers van overspannenheid en burn-outs bij huisartsenpraktijken. Hieruit blijkt ook dat er uit de cijfers kan worden geconstateerd dat er bijna twee keer zoveel vrouwen als mannen kampen met overspannenheid. Welke omstandigheden leiden tot dit vervelende gevolg en hoe is het te verhelpen?

Overspannenheid

Het lichaam is in staat de overspanning op verschillende manieren aan te geven, zo heeft het lichaam onder meer te worstelen met de klachten moeheid, slaapproblematiek, prikkels, piekeren, concentratie- en geheugenproblemen. Men laat zich meeslepen met de gebeurtenissen en lijkt de grip volledig uit handen te laten vallen. Hierdoor is de persoon niet meer in staat de dagelijkse bezigheden, waaronder de was, uit te voeren.

Oorzaken

De oorzaak is in veel gevallen gemakkelijk te achterhalen; niet luisteren naar het eigen lichaam en de gegeven signalen. Door op langer termijn een overdosis stress of angst op te vangen, zal het lichaam uitgeput raken. Wanneer deze uitputting lang blijft aanhouden, zal dit de mentale gezondheid aantasten, waardoor personen bijvoorbeeld erg emotioneel reageren op situaties. Wanneer de overbelasting de overhand heeft genomen, is enkel rust nemen niet meer voldoende om de overspannenheid te verhelpen.

Verhelpen

Als er sprake is van overspannenheid in een laag stadium, is het mogelijk deze uitputting te verhelpen door het lichaam voor een bepaalde periode de nodige rust te geven. Door het werk momenteel op een laag pitje te zetten en deze bespaarde tijd te benuttigen door in alle rust een boek te lezen of een bad vol te laten lopen, zal het lichaam de tijd krijgen te ‘helen’.

In ergere gevallen, waarbij enkel rust niet meer voldoende blijkt te zijn, is het verstandig een afspraak in te plannen met een psycholoog. Gedurende een burn out behandeling of een emdr therapie Amsterdam zal de cliënt samen met de psycholoog tot een prettig traject komen om de mentale gezondheid weer te herstellen.

http://piekerpoli.nl