Lovelime
Image default
Society / Relationships

Sterren door een vergrootglas

Groot op de voorpagina wordt de break-up tussen twee beroemdheden beschreven. Het trekt de aandacht. Mensen worden nieuwsgierig en willen weten hoe de scheiding is verlopen. Waarom vinden mensen de gossip zo interessant?

Halo-effect

Mensen zijn altijd al geïnteresseerd geweest in het leven van een beroemdheid. We plaatsen de sterren vaak op een voetstuk, waardoor ze als idolen gezien worden en een voorbeeldfunctie worden voor vele volgers. Door het plaatsen op een voetstuk krijgen de sterren, volgens mediapsycholoog William Rice, een zogenoemde aura om zich heen. Door die aura blijven mensen geïnteresseerd. Het draait de volgers niet om het karakter, maar enkel het beroemd zijn. Dit wordt ook wel het halo-effect genoemd; aan beroemd zijn worden goede eigenschappen toegedicht. Kortom, vele bekendheden zijn beroemd door het beroemd zijn. Dit blijkt een versterkend effect te hebben, zolang de sterren in beeld blijven. De kennis of talenten zullen uiteindelijk geen invloed meer hebben. Beroemdheden zoals één van de Kardashians kent men door en door; ze begeeft zich in jetsetkringen, beschikt over een inloopkast met de mooiste kleding, heeft bodyguards, en af en toe is ze verstrikt in een rel. “Dat houdt het allemaal spannend om naar te kijken”,  laat Rice weten.

Pispaal

Toch kan de spanning binnen korte tijd omslaan. Door verandering in het gedrag van de sterren, zoals irritant zijn of zielig doen, is men niet langer geïnteresseerd meer. “In Nederland zie je vaak dat zo iemand een pispaaltje van de media wordt, zoals Dries Roelvink of Johan Vlemmix.” Zo blijkt dat wanneer je eenmaal het pispaaltje bent, je niet gemakkelijk van het imago afkomt. “Ja, als je dat eenmaal bent, blijft er van je beroemdheid niets over. Daar kom je niet meer van terug”. Ook in dit geval wordt het gedeeld op elke showbizzsite, helaas wel in negatieve vorm.

http://showbizz24.be