Lovelime
Image default
Society / Relationships

Welke soorten dakbedekkingen zijn er vandaag de dag mogelijk?

Ieder mens wilt naast gezondheid en liefde vaak nog iets anders, namelijk een dak boven hun hoofd. Een dak boven hun hoofd die hun beschermt van het grauwe en soms heftige weer. Maar wat voor dak wilt die persoon precies boven zijn of haar hoofd hebben? Wilt hij of zij een rieten dak, een pannendak of toch een dak dat gemaakt is van metaalplaten?

Vandaag de dag zijn er veel soorten dakbedekking mogelijk, maar wanneer kunnen deze soorten gebruikt worden en welke is uiteindelijk de beste keuze? Het eerste dat u moet weten is dat het soort dak dat u boven uw hoofd heeft, te onderscheiden is in twee soorten, namelijk een plat dak of een hellend dak. Hier in Nederland hebben de meeste huizen een hellend dak (vanwege de langere levensduur en mogelijkheden), vandaar dat in dit artikel alleen de mogelijkheden voor dit type dak aan bod komen. De mogelijkheden die een hellend dak heeft met betrekking tot de dakbedekking zijn: Dakpannen, Metaalplaten en een Rieten kap.

De meeste daken in Nederland zijn bedekt met dakpannen, aangezien dakpannen bestand zijn tegen alle soorten weersomstandigheden, kleurvast zijn en bovenal milieuvriendelijk zijn. Er zijn tegenwoordig drie soorten dakpannen verkrijgbaar: Kleidakpannen (levensduur van 50 tot 100 jaar), Leien dakpannen (levensduur van +/- 40 jaar) en betonnen dakpannen ( levensduur van +/- 30 jaar).

De tweede mogelijkheid voor dakbedekking is het gebruik van metaalplaten. Het gebruik van metaalplaten als dakbedekking heeft veel voordelen, namelijk: onderhoudsvrij, buigzaam, eenvoudig te plaatsen en het heeft de langste levensduur van alle soorten dakbedekking. Het gebruik van metaalplaten als dakbedekking zorgt bovendien ook voor een stijlvolle, strakke en moderne uitstraling. De mogelijkheden bij metaalplaten als dakbedekking zijn Aluminium (levensduur: 50 jaar), Koper (levensduur: 80 jaar) en Zink (levensduur: 100 jaar).

De derde en laatste mogelijkheid is een rieten dak. Een rieten dak zorgt voor een veel betere isolatie van uw woning dan de bovenstaande mogelijkheden en het geeft de woning een authentieke uitstraling. De belangrijkste vraag is natuurlijk: hoe lang gaat een rieten dak mee ? Een rieten dak gaat gemiddeld zo’n 30 jaar mee, maar er zijn ook gevallen waarbij een rieten dak meer dan 40 of zelfs 50 jaar is meegegaan. Een rieten dak is wel iets duurder dan de bovenstaande mogelijkheden, maar doordat het een betere isolerende werking heeft dan de andere mogelijkheden bespaart u wel meer op uw elektriciteit (airco/ ventilatoren) en op het gas (verwarming).

http://www.rietwerk.nl